top of page
נושאים בבלוג
מאמרים מומלצים

משמעות הבכי של תינוקות

מדינת ישראל

משרד הבריאות

שירותי בריאות הציבור

המחלקה לאם, לילד ולמתבגר

בכי הוא לא סימן להורות לקויה!

כל תינוק בריא בוכה. באמצעות הבכי, התינוק מעביר מסר להוריו ולסובבים אותו על תחושות כגון רעב, כאב, אי נחת ועייפות. ידוע כי תינוקות בוכים גם ללא סיבה ברורה: גם לאחר שהאכלנו אותם, החלפנו להם חיתול וטיפלנו בהם. יש שמסבירים את הבכי הבלתי מוסבר של התינוק כחלק מתהליך הסתגלותו אל העולם.

כמה זמן תינוק בריא בוכה במשך היום?

תינוקות שונים זה מזה באופי הבכי ובמשך הזמן בו הם בוכים. במחקר שבדק את משך הבכי ותדירותו בקרב קבוצה גדולה של תינוקות נמצא כי התינוקות בכו בין חצי שעה לשלוש שעות ביום. נמצא כי משך הזמן ביום שתינוקות בוכים מתארך במהלך השבועות הראשונים לחייהם ומגיע לשיא של כשלוש שעות יומיות בגיל ששה שבועות. עד גיל שלושה-ארבעה חודשים ירד משך הבכי לפחות משעה ביום. מרבית התינוקות בוכים יותר בשעות הצהריים המאוחרות (בדיוק כאשר גם האם עייפה).

מה זה "קוליק" או "גזים" בתינוקות?

יש תינוקות שבוכים יותר מתינוקות אחרים. תופעה זו מוגדרת על ידי רופאי ילדים כ"קוליק" של תינוקות (גזים אצל תינוקות), שמתבטאת בבכי של יותר משלוש שעות ביום, לפחות שלושה ימים בשבוע, במשך שלושה שבועות רצופים. זה מצב שבו התינוק בוכה הרבה וללא סיבה ברורה. לפעמים התינוק מאדים, מאגרף את ידיו ומקרב את הרגלים לבטן. עד כרבע מהתינוקות סובלים מ"קוליק". התפרצויות הבכי הללו נוטות לעבור עד גילשלושה-ארבעה חודשים, אבל במשך תקופה זו הורים רבים מתקשים להתמודד עם הבכי העז של התינוק שלהם.

מה גורם ל"קוליק"?

הסיבה ל"קוליק" עדיין אינה ידועה. התופעה מוכרת בכל העולם. ידוע שהתופעה קיימת בקרב תינוקות רבים, ללא קשר למצב כלכלי או לסוג המזון שהתינוק מקבל. חשוב להדגיש שבכי זה אינו סימן להורות לקויה.

מה ניתן לעשות על מנת להרגיע את התינוק?

יש מספר פעולות שהורים יכולים לנסות כדי להרגיע את התינוק:

  • לתת לתינוק למצוץ. תינוקות רבים נרגעים ממציצה של מוצץ או אצבע. מומלץ לא להרגיל את התינוק למוצץ לפני ביסוס ההנקה (בערך בגיל חודש).

  • לעטוף את התינוק עיטוף הדוק (פרט לראש) בעזרת שמיכה דקה שעוזרת לו להרגיש בטוח ולהרגיש את מתחם גופו. התינוק העטוף בשמיכה מהודקת מרגיש שליו ובטוח.

  • להשמיע קולות מרגיעים: ללחוש "שששש...." ליד אוזן התינוק. זהו הקול המזכיר לו את הקולות ששמע ברחם אימו. ניתן להשתמש בקולות מונוטוניים או לחלופין לשיר שירי ערש, להשמיע מוסיקה קלאסית או להדליק את הרדיו. יש המוצאים כי גם השמעת "רעש לבן" כגון השמעת קולות של גלי הים, גשם, משב רוח ועוד, מסייעת להרגעת הבכי.

  • לנדנד את התינוק קלות בתנועה איטית, קצבית וחוזרת. תנועה כזאת מדמה את התנועתיות ברחם. אפשר לנדנד את התינוק בעגלה או בידיים אך בשום אופן אין לנער או לטלטל את התינוק. ללטף את התינוק. תחושת המגע היא צורך קיומי בסיסי בדיוק כמו הצורך לאכול ולשתות. מומלץ ללמוד לעשות עיסוי לתינוק ולהתאים את צורת המגע לאופי ולתגובה של התינוק: מגע עמוק, טפיחות קלות, מגע עדין, ליטוף. כמו כן, מומלץ להתאים את מקום העיסוי להנאתו של התינוק: ברגלים או בבטן. העיסוי מאפשר להינות מזמן שקט רגוע ושליו עם התינוק.

  • לשים לב לתנוחה. יש תינוקות הנרגעים כאשר משנים להם את התנוחה לשכיבה על הצד או על הבטן. תנוחת בטן- צד: בתנוחה זו בטנו של התינוק שעונה על האמה של ההורה וראשו מוטה מעט מטה. יש לשים לב שתנוחת צד או בטן מומלצת רק לתינוק ער שנמצא בידי או בהשגחת מבוגר. למניעת מוות עריסה יש להשכיב את התינוק לשינה אך ורק על הגב.

  • להחזיק את התינוק בידיים. החזקת תינוקות מפחיתה את שעות הבכי. אין לחשוש מכך שאנו "מפנקים" או מרגילים את התינוק לנשיאה בידיים. שימוש במנשא היא דרך נוחה להחזיק את התינוק. אפשר גם לטייל עם התינוק בחוץ.

כל תינוק זקוק לעוצמה שונה, למספר ולשילוב שונה של הפעולות שהוזכרו לעיל על מנת להרגיעו. כל הורה ילמד מניסיונו מה הדרך הטובה ביותר להרגיע את התינוק שלו.

מה עוד הורה יכול לעשות אם התינוק אינו מפסיק לבכות?

לפעמים התינוק אינו מפסיק לבכות למרות כל ניסיונות ההרגעה. בכי התינוק מעיק מאוד על ההורים. יש מספר דברים שההורה יכול לעשות בכדי להקל על המצוקה.

  • חשוב לא להרגיש לבד. תשתפו את הקרובים אליכם במצוקה שאתם חשים.

  • פנו לטיפת חלב או לרופא המטפל, להם יש ניסיון בהתמודדות עם "קוליק".

  • אם אתם מתחילים לכעוס או להתעצבן תניחו את התינוק בעריסה, במקום בטוח בהשגחת מבוגר, תצאו מהחדר או מהבית ותנשמו עמוק.

  • תבקשו עזרה מחבר/ה, קרוב/ת-משפחה או שכן/ה.

מה לא לעשות?

בכי של תינוק יכול לגרום למטפלים בו לחוש מצוקה גדולה. אסור לתת לתסכול מהבכי של התינוק לגרום לניעור או טלטול של התינוק.

פעולות אלו מסוכנות לתינוק ועלולות לגרום לו לנזק מוחי בלתי-הפיך ואף למוות. לעולם אין לנער את התינוק! מידע מפורט בעלון טלטולֹא.

לסיכום: עם לידתו של תינוק לעולם עוברות כל המשפחות תקופת הכרות והסתגלות.

חשוב לזכור שאצל רוב רובם של התינוקות ה"קוליק" חולף עם הזמן.

במשך הזמן תלמדו להכיר את התינוק שלכם לפרש את הבכי שלו ברוב המקרים.

בכי הוא לא סימן להורות לקויה!

בניית אתרים: מאדורי פרם

bottom of page